Δελτίο τύπου για την πεζοπορία στο Ζαγόρι

Δελτίο τύπου για την πεζοπορία στο Ζαγόρι

Όπως κάθε Ιούνιο τα τελευταία 10 χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία την καθιερωμένη του πεζοπορική διαδρομή, στο πλαίσιο των δράσεων του για τον εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μια διαδρομή με πλούσια οικολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που ξεκίνησε από τον οικισμό της Βίτσας και μέσω της ομώνυμης Σκάλας και των γεφυριών Μίσιου και Κόκκορη κατέληξε στον οικισμό του Κουκουλίου όπου και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Βοτανικό Μουσείο Κ. Λαζαρίδη.

Οι πεζοπόροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από το έμπειρο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης σε ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και να ενημερωθούν για τα μικτά δάση πλατύφυλλων ειδών δρυός, γαύρου και οστριάς, τα άγρια οπωροφόρα, το γεωλογικό υπόστρωμα της ευρύτερης περιοχής, τα εντυπωσιακά και σπάνια είδη φυτών όπως οι ορχιδέες, ο κρίνος της Παναγίας, τα φαρμακευτικά βότανα αλλά και τα είδη της άγριας πανίδας για τα οποία η περιοχή αποτελεί  βιότοπο όπως η αρκούδα, το ζαρκάδι, το αγριογούρουνο και πολλά είδη πουλιών. Επιπλέον η ενημέρωση περιλάμβανε πληροφορίες για τους δύο οικισμούς του Ζαγορίου τη Βίτσα και το Κουκούλι και ιδιαίτερη βέβαια αναφορά στο πέτρινο καλντερίμι της Σκάλας της Βίτσας και τα δύο ιστορικά πέτρινα γεφύρια.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης ο Πρόεδρος Δρ. Γεώργιος Μαλλίνης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην σημασία της προστασίας και ανάδειξης του ιδιαίτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες στην πεζοπορία, την εταιρεία Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. «ΒΙΚΟΣ» για την χορηγία των νερών και αναψυκτικών, τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών που συμμετείχαν στην πεζοπορία και τον Δήμο Ζαγορίου για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.