Περιβαλλοντική Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση, σχετικά με την ανάγκη προστασίας και διατήρησης του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μια σειρά από δράσεις σύμφωνα με το ετήσιο «Σχέδιο Ανάδειξης – Πρόγραμμα Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης».

Στόχος των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης είναι οι εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες του Εθνικού Πάρκου όλοι όσοι ζουν, δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται την Βόρεια Πίνδο να εξοικειωθούν με την ιδέα της προστατευόμενης περιοχής και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία των διαχειριστικών δράσεων του Φορέας Διαχείρισης. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται στην τοπική κοινωνία, η οποία αποτελεί και το βασικότερο μέτοχο της Προστατευόμενης Περιοχής, στους επισκέπτες και το ευρύτερο κοινό και στους μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων.

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας διοργανώνει ετησίως τοπικές συναντήσεις με συγκεκριμένες ομάδες του τοπικού πληθυσμού, κτηνοτρόφους, τουριστικούς επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς κ.α. οι οποίες πραγματοποιούνται και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες του Εθνικού Πάρκου των Ιωαννίνων και των Γρεβενών και έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου με όλες τις παραγωγικές ομάδες και παράλληλα την ενίσχυση και εδραίωση του ρόλου του στην προστατευόμενη περιοχή.

Επίσης διοργανώνει τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες εκθέσεις για την προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, καθαρισμούς μονοπατιών και οικισμών, ξεναγήσεις εντός της προστατευόμενης περιοχής, περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά κ.α.

Με αφορμή τον εορτασμό Παγκόσμιων Ημερών διοργανώνει πεζοπορικές διαδρομές και εκδηλώσεις. Οι πεζοπορικές διαδρομές, στις αρχές Ιουνίου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με την συνοδεία και ξενάγηση του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης έχουν καταστεί πλέον θεσμός για την περιοχή καθώς αποτελούν αφορμή τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες της να γνωρίσουν τον μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο που διαθέτει. Επίσης η συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών και η διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων στα Κέντρα Πληροφόρησης Ασπραγγέλων και Μαυραναίων, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις αρχές Οκτωβρίου λαμβάνουν θερμής ανταπόκρισης από την τοπική κοινωνία.

Επιπλέον υποστηρίζει με την παρουσία του εκδηλώσεις πανελλαδικής εμβέλειας που πραγματοποιούνται εντός της προστατευόμενης περιοχής όπως οι Γιορτές Μανιταριών, ο Μαραθώνιος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος Ζαγορίου, ο Γύρος της πόλης των Γρεβενών, ο αγώνας ορεινού τρεξίματος με τίτλο «στα χνάρια της αρκούδας…» στο Μέτσοβο, ο Αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας Protect Aoos mtb ultra κ.α.

Στο πλαίσιο της προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων συνύπαρξης του τοπικού παραγωγικού πληθυσμού με τα είδη άγριας πανίδας (κυρίως τις αρκούδες) ο Φορέας Διαχείρισης παραχωρεί δωρεάν ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής επίσης παραχωρεί κουτάβια ελληνικού ποιμενικού σε κτηνοτρόφους του Εθνικού Πάρκου τα οποία προέρχονται από το δίκτυο κατόχων ελληνικών ποιμενικών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPIN από το Φορέα Διαχείρισης και την Καλλιστώ.

Επίσης ο Φορέας συμμετέχει ως μέλος στο Δίκτυο Ενάντια στη Παράνομη Χρήση Δηλητηρίων μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός δικτύου φορέων, υπηρεσιών και ενώσεων πολιτών για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πρακτικής που αποτελεί απειλή όχι μόνο για τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο.

ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ – ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Ο Φορέας Διαχείρισης με στόχο τη διάχυση της περιβαλλοντικής πληροφορίας και της προβολή της περιοχής λειτουργεί πέντε Κέντρα Πληροφόρησης σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου με κύριο σκοπό να αναδείξουν την οικολογική, πολιτιστική και γεωμορφολογική πολυπλοκότητα της περιοχής, να βοηθήσουν την άνετη, συνετή και ικανοποιητική περιήγηση του επισκέπτη. Επίσης επιδίωξή τους είναι να διαμορφώνουν ενδιαφέρουσες προτάσεις αναψυχής, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και το ευρύτερο κοινό σηματοδοτώντας ένα ελκυστικό και πετυχημένο στον χρόνο δίκτυο υποδομών που θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Επιπλέον με στόχο την προβολή και προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή ο Φορέας Διαχείρισης έχει δημιουργήσει και διανέμει δωρεάν έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό καθώς και σχετικούς χάρτες με τα όρια, τις ζώνες του Εθνικού Πάρκου, το οδικό δίκτυο, τα αξιοθέατα και τις πεζοπορικές διαδρομές. Επίσης σε συνεννόηση με τις οικείες Περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας το ενημερωτικό υλικό για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου διανέμεται στα περίπτερά τους σε τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού. Επιπρόσθετα το υλικό προβολής της προστατευόμενης περιοχής έχει αποσταλεί στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο καθώς και σε μεγάλα τουριστικά γραφεία της χώρας μας.

Κατά καιρούς πραγματοποιούνται δημοσιεύσεις στον τοπικό και εθνικό τύπο για το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Επιπλέον δράσεις για την διεθνή προβολή της περιοχής αποτελούν η ανακήρυξη το Σεπτέμβριο του 2011 του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρώτου Επιτίμου Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης, η συμμετοχή εκπροσώπων του Φορέα στην Επιτροπή Διαχείρισης του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, που ανήκει στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιου του Πανεπιστημιακού Λαμπριαδείου Σταθμού Έρευνας (ΠΑΛΑΣΕ) του πρώτου Πανεπιστημιακού Σταθμού Πεδίου στην περιοχή της Μεσογείου.

ΜΑΘΗΤΕΣ

Η περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχεδιάζεται από το Φορέα Διαχείριση με στόχο την σωστή πληροφόρηση και ανάδειξη αξιών απαραίτητων για την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης ζωής σε σχέση με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η παρουσία μαθητικών ομάδων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου ενδυναμώνει το ρόλο της προστατευόμενης περιοχής και των υποδομών της και συμβάλει στην ανύψωση του επιπέδου ευαισθητοποίησης των μαθητών, αλλά και του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Οι δράσεις απευθύνονται σε σχολεία που είτε επισκέπτονται την περιοχή του Εθνικού Πάρκου και τα Κέντρα Πληροφόρησης επιθυμώντας την συμμετοχή τους σε κάποια από τις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος που έχει σχεδιάσει ο Φορέας είτε σε σχολεία που επιθυμούν την επίσκεψη των αρμόδιων στελεχών του Φορέα Διαχείρισης στο χώρο τους για την παρουσίαση ενός εκ των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης.