04 Sep Δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν την πανίδα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου
Για ακόμα μία φορά εντοπίστηκαν ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Συγκεκριμένα, στις 17 και 18 Αυγούστου, στην περιοχή της Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας, εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι ενώ στις 25 και 26 Αυγούστου, ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώθηκαν εκ νέου για τον εντοπισμό 4 νέων δηλητηριασμένων ποιμενικών σκύλων στην ίδια περιοχή.
Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στελέχη του ΦΔ και της Ορνιθολογικής πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή με την παρουσία αστυνομικών του Α.Τ. Πυρσόγιαννης, καθώς και του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Φούρκας. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων συμμετείχε ο ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό το σκοπό σκύλος με τον συνοδό του, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».
Από την αυτοψία προέκυψε ότι τα δολώματα ρίχτηκαν μέσα στο χωριό, πλησίον των κάδων σκουπιδιών. Επίσης βρέθηκε μισοφαγωμένο πτώμα ζώου που είχε καταναλώσει το δόλωμα, κάτι που προκάλεσε και το θάνατο άλλων ζώων. Μεταξύ των θυμάτων της παράνομης αυτής ενέργειας συγκαταλέγονται κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι ιδιοκτησίας κατοίκων του χωριού, όπως και αλεπούδες. Ο θάνατος των σκύλων, εκτός από την απώλεια για κάθε ιδιοκτήτη, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα τα κοπάδια από επιδρομές άγριων ζώων, προκαλώντας έτσι νέες περιπτώσεις σύγκρουσης των ανθρώπων της υπαίθρου με την άγρια πανίδα.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Επίσης αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη (Κουκάλογο) στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.
Ο ΦΔ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλεί το σύνολο της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Για τον σκοπό αυτό υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού με τη δημιουργία και διανομή έντυπου υλικού και τη διενέργεια τοπικών ημερίδων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, ο ΦΔ με τη συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ “Διαχειριστικές δράσεις για την βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Β. Πίνδο” αναμένεται να υλοποιήσει άμεσα δράσεις σχετικές με την καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η προμήθεια αντίστοιχων εξειδικευμένων σκύλων από το εξωτερικό για τη «Λειτουργία Μονάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων».
Παράλληλα η Ορνιθολογική στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη», μεταξύ των άλλων δράσεων, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη δημιουργία δικτύου φορέων και ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στις παράνομες αυτές πρακτικές. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, πιέζει για το σχεδιασμό και συντονισμό θεσμικών αλλαγών και προτάσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος πανελλαδικά και τοπικά.
Καθίσταται σαφές ότι για την εξάλειψη των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαιτείται πέρα από την ευαισθητοποίηση των πολιτών και η συνεργασία των συναρμόδιων Υπηρεσιών ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των νεκρών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των ειδών πανίδας αλλά και της δημόσιας υγείας.
No Comments