Κέντρα Πληροφόρησης

Σκοπός της λειτουργίας των Κέντρων Πληροφόρησης είναι η μύηση των επισκεπτών στα σημαντικά οικολογικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της προστατευόμενης περιοχής της Βόρειας Πίνδου, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Στους χώρους τους παρουσιάζονται εκθέματα και γίνονται προβολές για τον φυσικό πλούτο του Εθνικού Πάρκου, για την μοναδική αρχιτεκτονική, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Πραγματοποιούνται επίσης ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων επισκεπτών, όπως group τουριστών, ΚΑΠΗ, σχολεία, Πανεπιστήμια κ.ά.
Οι επισκέπτες τους προμηθεύονται δωρεάν έντυπο υλικό, ενημερώνονται, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, για τα αξιοθέατα, τις θέσεις παρατήρησης, τις πεζοπορικές διαδρομές, τα μνημεία και γενικά για τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτό.
Σήμερα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου λειτουργούν πέντε Κέντρα Πληροφόρησης στους Ασπραγγέλους, στο Μέτσοβο, στους Μαυραναίους, στη Βοβούσα και στο Πάπιγκο.

 

Κέντρο Πληροφόρησης Ασπράγγελων
Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων παρουσιάζεται το νοτιοδυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με κεντρικό θεματικό άξονα το Ζαγόρι, γεγονός που υπαγορεύεται από την θέση της υποδομής στην είσοδο του Ζαγορίου. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για το φαράγγι του Βίκου, τους σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και την ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου, για την ιστορία και την μοναδική αρχιτεκτονική του Ζαγορίου, για τον πλούτο σε είδη χλωρίδας και πανίδας, για τα βουνά, τις λίμνες και τα ποτάμια της περιοχής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν και σήμερα καθώς και στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 08:30-15:30

Τηλ.- Fax: 26530 22241
e-mail: kpasprag@otenet.gr

preloader
Εικόνα 050
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
DSC_0116
Εικόνα 224

Κέντρο Πληροφόρησης Μετσόβου

Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Μετσόβου παρουσιάζεται το νοτιοανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με επίκεντρο τους δύο κύριους φυσικούς σχηματισμούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου: τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα) και τις πηγές του ποταμού Αώου ενώ αξιόλογο μέρος της θεματικής του αφιερώνεται στον οικισμό του Μετσόβου. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν και σήμερα καθώς και στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΟ

Τρίτη-Σάββατο: 08:30-15:30

Τηλ.- Fax: 26560 42720
e-mail: kpmetsovo@gmail.com

preloader
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
DSCN0402
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων

Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Μαυραναίων παρουσιάζεται το βορειοανατολικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με κεντρικό θεματικό άξονα τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα). Ο επισκέπτης ενημερώνεται για το μοναδικό ανάγλυφο της επονομαζόμενης και ως «ζεστής κοιλάδας», για την Πίνδο των Βλάχων και των Κοπατσαραίων, την Πίνδο των μανιταριών αλλά και για την εξαιρετικά υψηλή γεωλογική αξία της περιοχής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν και σήμερα καθώς και στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 08:30-15:30

Τηλ.: 2462087563, Fax: 2462087564
e-mail: kpmavran@gmail.com

preloader
DSC_0339
DSC_0389
DSC_0661
DSCN0987
DSCN0997
DSC_0273

Κέντρο Πληροφόρησης Βοβούσας

Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Βωβούσας η ξενάγηση επικεντρώνεται στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα) αλλά και τον ποταμό Αώο ενώ αξιόλογο μέρος της θεματικής του αφιερώνεται στον οικισμό της Βωβούσας. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν και σήμερα καθώς και στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Τηλ.: 26560 22843, Fax: 2656022843
e-mail: kpvovoussas@gmail.com

preloader
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κέντρο Πληροφόρησης Παπίγκου

Στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Παπίγκου η ξενάγηση επικεντρώνεται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώου, στην ιστορία και την αρχιτεκτονική της περιοχή του Ζαγορίου, στο φαράγγι του Βίκου και τους σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις ασχολίες των κατοίκων στο παρελθόν και σήμερα καθώς και στις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες της περιοχής.

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 08:30-15:30

τηλ.: 26530 25096
e-mail: kppapigo@gmail.com

preloader
Photo-0077
DSCN1520
Photo-0069