Εξερευνώντας τα μονοπάτια του ουρανού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εξερευνώντας τα μονοπάτια του ουρανού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Ελαφοτόπου και την Ομάδα Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων διοργάνωσε με επιτυχία μια ξεχωριστή εκδήλωση στον Ελαφότοπο Ζαγορίου με τίτλο: «Εξερευνώντας τα μονοπάτια του ουρανού στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου».

Η εκδήλωση είχε στόχο την γνωριμία με έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του Ζαγορίου, την ενημέρωση για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και παράλληλα την επαφή με την αστρονομία και τον σκοτεινό ουρανό ο οποίος αποτελεί ένα μεγαλοπρεπές, αλλά συνήθως άγνωστο στο ευρύ κοινό πεδίο φύσης και πολιτισμού.

Ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Ελαφοτόπου και μια περιήγηση εντός του οικισμού, περιδιαβαίνοντας τα όμορφα καλντερίμια και θαυμάζοντας την μοναδική αρχιτεκτονική των κτισμάτων του. Η επίσκεψη στο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και η ξενάγηση από τον ιδρυτή του κ. Μιχάλη Οικονομίδη ενθουσίασε τους παρεβρισκόμενους καθώς αποτελεί ένα χώρο όπου παρουσιάζονται τα χρηστικά εργαλεία πολλών χειρωνακτικών παραδοσιακών επαγγελμάτων. Στη συνέχεια στην πλατεία του οικισμού ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης κ. Μαλλίνης Γεώργιος πραγματοποίησε παρουσίαση για την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ για την αστρονομία ενώ μικροί και μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια, υπό την καθοδήγηση των μελών της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων, πλανήτες όπως ο Κρόνος και η Σελήνη καθώς και άλλα ουράνια σώματα.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, τους συνδιοργανωτές, καθώς και τους κατοίκους του Ελαφοτόπου για την υπέροχη φιλοξενία τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

 

mouseio

 

Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Ελαφοτόπου

No Comments

Post A Comment