Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «στο διάβα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «στο διάβα»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για την Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «στο διάβα».

Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή των μετακινούμενων και νομάδων κτηνοτρόφων της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας φωτογραφίες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Μαρόκο, την Τυνησία και την Ισπανία και πλαισιώνεται με εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα, καθώς και μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920 – 2011), που αφορούν την ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πέραν από παραδοσιακή πρακτική εμπειρικής εκμάθησης και προσαρμογής χιλιετιών, έχει συμβάλει στην πολιτισμική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών και στην διαχείριση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου και στην συνδιοργάνωση συμμετέχουν επίσης η Μ.Κ.Ο. «Πίνδος Περιβαλλοντική» και το «Οικομουσείο του Ποταμού Αώου». Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, συμμετέχει στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης που υλοποιεί σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και τοπικούς συλλόγους, συμμετείχε, την Παρασκευή 31 Ιουλίου, στη Γιορτή του Δάσους στη Βήσσανη Πωγωνίου. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε έγινε παρουσίαση με θέμα τις ιδιαίτερες οικολογικές αξίες του Πωγωνίου, ενώ παράλληλα διοργανώθηκε από το Φορέα Διαχείρισης στην πλατεία του οικισμού Περιβαλλοντικό Εργαστήρι για παιδιά με θέμα τα είδη άγριας πανίδας του Εθνικού Πάρκου και της ευρύτερης περιοχής.

 

[su_custom_gallery source=”media: 14260,14257,14254,14251,14248,14245,14241″ link=”lightbox” width=”140″ height=”130″ title=”never”]

 

No Comments

Post A Comment