Δελτίο Τύπου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 2020» -Ιχθυοπανίδα

Δελτίο Τύπου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 2020» -Ιχθυοπανίδα

Την Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019 υπεγράφη από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου η σύμβαση και του δεύτερου έργου της Πράξη «Διαχειριστικές Δράσεις στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου» που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 2020», της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το έργο αφορά την «Προκαταρκτική εκτίμηση της κατάστασης των ιχθυοπληθυσμών και της ποιότητας των υδάτων της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου, με στόχο την αειφόρο διαχείριση του οικοσυστήματος και τον περιορισμό των ξενικών ειδών» και θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου, από τη δημιουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό υδάτινο οικοσύστημα το οποίο φιλοξενεί πληθώρα υδρόβιων οργανισμών μεταξύ των οποίων ενδημικά είδη με ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Κατά τη διάρκεια των ετών έχει παρατηρηθεί η εισαγωγή διαφόρων ξενικών ειδών ψαριών, κάποια από τα οποία κατατάσσονται μεταξύ των πλέον επικίνδυνων, για την παγκόσμια βιοποικιλότητα, με αποκορύφωμα το ηλιοψάρο, η παρουσία του οποίου τεκμηριώθηκε μόλις το 2015.

Το έργο περιλαμβάνει έρευνα για τον προσδιορισμό των ειδών ιχθυοπανίδας και την κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης. Θα συνταχθεί τεχνική αναφορά που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών και θα συνοδεύεται από τεκμηριωμένες προτάσεις λήψης διαχειριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση των ξενικών ειδών, την ενίσχυση των σημαντικών ειδών και την εξυγίανση του οικοσυστήματος της Τεχνητής Λίμνης Πηγών Αώου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20.000,58 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, θα ολοκληρωθεί σε 8 μήνες.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.